Om Ultramaraton.se

En ultralöpare blickar ut över fjärden

Idén till UltraMaraton.se föddes under sommaren 2012 då jag, Sven-Anders Bergström, hittade tillbaka till träningslustan. Under sommarens löppass lyssnade jag på Christopher McDougals bok ”Born to Run”. Berättelsen om de mexikanska indianerna, Tarahumara, och de amerikanska ultralöparna (Scott Jurek, Jenn Shelton, Billy Barnett) fick mig verkligen intresserad av att förflytta gränsen. Det finns människor som springer 100 km för skojs skull!

Min idrottsbakgrund

Som ungdom och junior tränade och tävlade jag mycket i längdskidåkning. Efter skidgymnasium och idrottspluton försvann gnistan och universitetsstudier var mer lockande i mitt liv. Eftersom jag till mångt och mycket är en binär människa (1 eller 0) så dog träningen helt ut. Att ta på sig längdskidorna och ta en runda i spåret var inget jag gjorde. När man tränat med enda syfte att bli bäst och åka fortare än andra så fanns ju risken att man skulle bli omåkt av motionärer i spåret – vilken förnedring!

Nu när det gått 13 år sen jag slutade och livet är helt annorlunda (familj, trygg inkomst, mycket tid) så är min relation till konditionsträningen på ett annat plan. Nu kan jag ge mig iväg och springa (även åka skidor) för att det ger en skön känsla. Det finns något meditativt över det faktiskt. Även om det kanske låter konstigt så får man mer energi och ork av att tömma kroppen helt på energi med uthållighetsträning. Den här energin gör att man känner sig gladare, mer kreativ och produktiv i både yrkeslivet och privatlivet. Vi människor är födda till att  springa! Se bara på barnen som nästan alltid springer mellan olika platser.

Mitt mål med Ultramaraton.se

Den här sajten startade jag för att ha ett ställe att samla fakta om ultralöpning. Om det så bara blir för min egen del så har den fyllt ett syfte för mig. Ett andra ändamål med sidan är att den ska kunna inspirera andra som funderar på att börja med ultralöpning.

Jag kommer att blogga om min löpning och hoppas att det i sig ska ge bränsle till att hålla igång löpningen. På sidan kommer jag också att skriva om olika tillbehör som behövs för ultralöpning; löparskor, vätskebälten/vätskesystem, energikakor och annat.

Välkommen att följa UltraMaraton.se!