Utrustning för en ultralöpare

Vilken utrustning behöver en ultralöpare? På den här sidan tänkte jag visa den utrustning jag hittills införskaffat och annan utrustning man kan tänkas behöva på långa distanser.

Löparskor

Löparskorna är en central utrustning som måste kännas rätt på foten och passa för den löpning man tänker utföra. Själv har jag just nu ett par Inov8 Bare-X Lite 150 med minimalistisk sula utan drop. Denna typ av barfotasko tycker jag ger en härlig lätt känsla i löpningen. Skorna har hjälpt mig att lära om till den mer energisnåla Pose löptekniken. Läs mer om löparskorna.

Vätskesystem

Om man tappar för mycket vätska blir det oerhört jobbigt och kan vara farligt på riktigt långa löppass. Därför är det viktigt att bära med sig tillräckligt med vatten på löprundan. Jag har en Camelbak ryggsäck som rymmer 3 L och sitter riktigt skönt och tajt på ryggen. Läs mer om vätska, vätskebälten och ryggsäckar.

Löparkläder

Under sommaren har jag oftast bara ett par shorts, ankelsockor och en t-shirt. På vår och höst när temperaturen är något lägre brukar jag springa i långa löptights och lätt löpartröja. Är det riktigt kyligt har jag två lager på överdelen av kroppen.

Sportskydd

Det är många som tycker löpning är en lättillgänglig träningsform, men som tyvärr lider av olika skador. Jättemånga verkar ha problem med att de får ont i knäna vid löpning, s.k. löparknä. En del verkar bli av med problemet genom stretching, användande av knäskydd eller byte av löpteknik. Flera vittnar om att barfotalöpning hjälper mot löparknä.

Kompressionskläder

Det verkar vara en starkt stigande trend att många löpare klär sig i kompressionskläder. Jättemånga har börjat använda kompressionsstrumpor när de springer och säger sig ha effekt av det. Jag har ännu inte hittat nån vetenskaplig studie som stödjer att det skulle ha effekt, men placebo och känsla är inte att förringa. Själv har jag ännu inte provat några kompressionskläder ännu.

Tips på bra nätbutiker för sportintresserade