Vätskesystem

På långa löppass är det väldigt viktigt att tillföra vätska till kroppen. Om man blir dehydrerad kommer man snabbt att tappa fart och ork. Det finns många olika vätskebälten och vätskesystem att välja på.

Vätskeryggsäck

Jag springer idag med en ryggsäck från Wilja Labs. Den heter The eXplorer series och jag gillar den av flera olika anledningar.

Min vätskeryggsäck från Wilja Labs

Först och främst sitter den tight och man kan justera passformen på flera olika ställen. Det är viktigt när man springer så mycket som jag gör att den inte ger skavsår av för mycket guppande.

Sen har väskan också många olika fack för packning av olika slag. På framsidan över bröstet finns två stora fickor med snabblås i vilka man kan ha flaskor eller bars. Det finns även ett extra lager utanpå med nätficka där man kan sätta nåt man snabbt vill komma åt, en gel eller bar.

På ryggen finns plats för lite större saker. En stor fick där man kan sätta en vätskeblåsa om man vill. Det ryms blåsor upp till 2 L men jag använder det större facket för extrakläder istället just nu. Utanpå det större facket finns ytterligare ett fack och längst ut band som kan hålla en tunn löparjacka utanpå ryggan.

Vänta, det finns fler fack! På höfterna finns fack med mesh och dragkedja. Där kan man lasta ännu mera energibars eller geler. Med den här ryggan kan man då inte klaga på för lite fickor att packa i.

Tidigare har jag sprungit med ryggsäckar från Ultimate Direction och Camelbak. De har också varit bra, men det känns som att jag gjort en utvecklingsresa här och förfinat mitt val av väska. Camelbak tog jag för att det fanns vätskeblåsa. Hade den bara en säsong då jag inte gillade slangen och att det var så få fickor. Ultimate Direction hade jag fram till hösten började. Sprang med den på Ultravasan90 nu 2017. Fick ofta skavsår kring halsen på längre pass, något jag inte fått med eXplorer än.

Mjuka och hårda vattenflaskor

Mjuka vattenflaskorTill min ryggsäck har jag två stycken mjuka vattenflaskor, soft flasks. Just att de är mjuka gör att man enkelt kan rulla ihop de när de är tomma för att de ska ta mindre plats. Har sprungit med hårda flaskor till min förra väska – Ultimate Direction.

Där upplevde jag ibland att det blev ett oskönt tryck mot bröstkorgen när man spände åt ryggan för att den skulle sitta hårt. Trycket kom från flaskorna och gjorde det även när de var tomma.

De mjuka flaskorna jag har idag kommer också från Wilja Labs och rymmer 500 ml.

Vätskebälten

Om man inte har behov av så mycket vätska kan ett vätskebälte med små flaskor räcka gott och väl. Vätskemängden är dock begränsad och egentligen inget för en ultradistanslöpare. Vätskebältet på bilden till höger rymmer 2 st flaskor på vardera 3 dl. Det finns även plats för några energikakor eller geler i mittenfickan.

Vätskearmband

Många som springer ultradistanser vill snabbt och enkelt kunna dricka. Om man har ett vätskebälte måste man krångla en del för att få upp de små flaskorna. Vätskebälten med en enda behållare, som inte går att ta lös, måste man knäppa av sig bältet för att dricka. Det finns ytterligare ett sätt att bära vätskan med sig och det är i en flaska som fästs på handleden med ett armband.