3 faktorer för att klara springa ett ultramaraton

Jag börjar känna mig mer och mer överttygad om att jag kommer att klara av en ultramaraton i år. Det senaste löppasset passerade jag 36 km och det utan att stappla fram på slutet. Förra året tog jag mig som längst ca 27 km på slutet av säsongen. Här är 3 viktiga faktorer som jag tror ligger till grund för att jag ska lyckas med målet.

Springa långsammare

Man måste ha respekt för distansen och verkligen försöka hålla tillbaka hastigheten i början. Att hushålla med resurserna och ha ett ekonomiskt tänk kring energin. Det är lätt att förivra sig i början när det känns lätt, men oj vad energin räcker längre. De pass jag kört hittills i år har jag inte känt att det är energin som tar slut utan snarare slitage på leder och senor.

Hålla glykogen- och vattendepåerna fyllda

En sak jag märkt tydlig skillnad på är när jag ätit extra mängd mat och druckit mer dagen före själva långpasset. Innan man ger sig ut bör man se till att alla depåer som går att fylla är fyllda, både när det gäller glykogen i musklerna och vätska. Just brist på vätska är det som först brukar ge sig till känna. Jag har som rutin nu att småsippa några munnar vatten var 4:e km och mot slutet blir det ibland varannan km.

Ska man klara att vara ute i flera timmar och vara i konstant rörelse måste faktiskt träna på att äta samtidigt. Har burit med mig banan och/eller risgrynsgröt som färdkost på passen i år. Det känns som det har en effekt.

Inte bära med sig onödig kroppsmassa

Under vinterhalvåret har jag genomfört ett kostprojekt baserat på Tim Ferriss bok 4-hr body (4 timmars kroppen). I den skriver han bland annat om olika metoder för att bli av med fett. Kort sammanfattat  går det ut på att äta rätt mat, vid rätt tidpunkt. Jag har med den metoden gått från 21,5% i kroppsfett till 15,5%. Muskelmassan har samtidigt varit oförändrad, vilket gör att jag helt enkelt fått en bättre effekt!

iDXA_vavnadskvantifiering130314

Andra saker som tas upp i samma bok är faktiskt också löpteknik och barfotaskor. Bara genom att bli av med kroppsfett och träna löpteknik kan man förbättra sig mycket utan att konditionsträna massor av timmar i veckan. Finns även intressanta kapitel om intervallträning (HIT) och mjölksyratröskeln. Starkt rekommenderad läsning, precis som Born to Run!

Lästips

4-timmarskroppen av Tim Ferriss
Born to run av Christopher McDougall