Min första ultramaraton avklarad

Så var det avklarat! Jag sprang i helgen min första ultramaratondistans och tog mig hela 44,6 km på egen hand.

runkeeper-forsta-ultramaraton

Klev upp strax efter kl 6 och åt en något förstärkt frukost. Fyllde ryggsäcken med 3L vatten, 2 bananer och en påse med godis sen gav jag mig av. Strax före kl 7 gav jag mig iväg från hemmet i Holmsund i riktning mot Obbola och sen vidare ut på E12 mot Umeå. Försökte hålla ett jämnt tempo i början med målet att det även skulle vara det tempo jag hade på sista kilometrarna – kring 5,45 min/km.

Vädret var soligt men väldigt blåsigt, något jag verkligen blev varse då jag svängde av mot Degernäs och ut på slätten där fåglar och fågelskådare redan var samlade. Det blåste så kraftigt att hörlurarna från min Samsung Galaxy blåste ur öronen. Vinden lugnade ner sig något när jag kom in i Stöcksjö och passerade över E4.

Flöt på riktigt bra i lugnt tempo söderut parallellt med E4 för att sen korsa och springa runt Stöcksjön på södra sidan. Snön hade inte riktigt tinat bort så det blev till att ta det lite extra  lugnt en ca 500 m sträcka längs en oplogad skogsbilväg där.

På väg hem med rekordet i sikte

När jag passerade 25 km kände jag att det här kommer gå utan problem. Stannade till för att fylla på med lite energi som förhoppningsvis skulle kicka in sista 5 km. Har lärt mig att det gäller att fylla på långt innan man börjar känna trötthet. När man börjar känna smärta pga tömda energidepåer är det oftast för sent.

Mitt tidigare rekord var 36 km och när jag på detta pass passerade 36 blev det ett litet YES! och en knuten näve längs E12 på väg tillbaka mot Obbola/Holmsund igen. Det började kännas rejält i benen vid 40 km. Att springa längs landsvägar sliter lite extra jämfört med naturstigar och grusvägar. Att man ser flera km framför sig gör det psykologiskt jobbigare också, något som säkert smittar av sig på den upplevda fysiska smärtan.

Jag korsade Obbolabron samtidigt som Runkeeper meddelade att jag passerat 42 km. Nu var det tufft, men som tur var fick jag vinden i ryggen på hemvägen.

Hemma på gatan igen, stoppade aktiviteten på Runkeeper och den sa… ”Distance 44,67 kilometers”. NÖJD! Mission completed!