Vår i luften, löpningen återupptagen och mitt mål för 2013

Det var ett tag sen jag skrev ett inlägg här och mest beror det på att det varit vinter, en lååång vinter. Under vinterhalvåret består min träning av längdskidåkning istället för löpning. Kanske inte det ultimata ifall man snabbt vill bli bättre på ultralöpning, men då jag åkte mycket längdskidor som ungdom/junior är det lätt att ta till. Nu när våren börjar ge sig till känna har skidorna lagts på hyllan och löparskorna plockats fram igen.

Vägarna har tinat fram och löparlusten infunnit sig

Vintern har börjat släppa sitt grepp och det är en kamp mellan vårsolen på dagen och vinterkylan på natten. Asfaltsvägarna har tinat fram helt och några större grusvägar är fri från snö. Det gör att det finns tillräckligt med bra rundor att springa med mina barfotaskor, helt utan mönster under. För att få lite större variation i löprundorna detta år tänker jag införskaffa ett par trailskor, skor med mer mönster och grepp, så jag kan springa på stigar och vandringsleder som omväxling.

Mjukstartar med korta löppass

Det är viktigt att inte förivra sig i början. Även om det känns lätt kommer jag hålla mig till korta distanser de 3-4 första passen. Sen kör jag igång med det schema jag satte upp förra året med långa distanser på helger och korta intervallpass på vardagar.

De korta löppassen tänker jag begränsa mig till att bara springa 5-6 km. När jag klarar det utan att känna träningsvärk eller annan smärta provar jag springa lite längre, mellan 10-20 km. När jag klarar 20 km hyfsat obehindrat kommer jag att ge mig i kast med de längre distanserna.

Målet för 2013: Klara minst 1 ultradistans

Anledningen till varför jag startade den här sajten var för att jag blev nyfiken på ultralöpning. Lyssnade på Christopher McDougals bok ”Born to run” och blev inspirerad av berättelsen om det mexikanska indianfolket Tarahumara. Målet jag satt upp är att under 2013 klara av att springa minst ett löppass/tävling som är längre än ett maraton – en ultramaraton. Sen om det blir i ett officiellt lopp eller på egen hand får tiden utvisa. Jag vill bara bevisa för mig själv att jag kan, helt enkelt.

Kära dagbok!

Kära dagbok!

Visst är det så man börjar en dagbok? Nu kanske detta inte kommer att fungera riktigt som en sådan, men jag kunde […]