Tavelsjöleden bjöd på fin varierad terränglöpning idag

Idag har jag för första gången sprungit den omtalade Tavelsjöleden som bjuder på fin terränglöpning med blandat underlag. Det gick ganska bra men jag tycker skyltningen bör ses över.

Tavelsjöleden är en vandringsled som sträcker sig från Torrberget i närheten av Selet till Regementet i Umeå, en sträcka som mäter ca 39 km. Leden går genom en varierad terräng med både breda och smala stigar, över myrar och längs grusvägar.

Längs leden finns det många fina rastplatser, speciellt uppe på Tavelsjöberget med fin utsikt ner över Tavelsjön. Den sandiga smala åsen i södra änden av Tavelsjön är en trevlig sträckning med många fina sommarhus.

Uppförs- och nerförsbackar längs Tavelsjöleden. Riktning: mot Umeå
Uppförs- och nerförsbackar längs Tavelsjöleden. Riktning: mot Umeå

Brant början och mycket sten

Jag sprang i riktning mot Umeå och i början var skyltningen mycket bra. Det kom täta distansskyltar och det var lätt att se nästa ledmarkering. Väldigt trevlig bit av sträckan, men det mesta är ju trevligare när man är pigg och alert.

Första delen bjöd på rejäl stigning. Från 126 möh upp till ca 290 möh, en stigning på nära 165 m på 2,5 km. Kollade på mina kilometerpasseringar och sprang alldeles för fort där i början med ett snitt på 6,04 /km efter de första 4 km med bara uppförslöpning. Kanske fick jag sota för det mot slutet.

Koll på fötterna ner mot Tavelsjön

Från toppen av Tavelsjöberget bär leden ner mot Tavelsjön och den sträckan ställer höga krav på rätt fotisättning. Stigen går över flera klipphällar och stigen är full med stenar. Jag sprang med årets nykomling från Inov8  – ”Trail Roc” som har bra greppyta men väldigt tunn sula och zero drop.

Utsikt från Tavelsjöbergets rastplats ner mot Tavelsjön. Högsta punkten på Tavelsjöleden.
Utsikt från Tavelsjöbergets rastplats ner mot Tavelsjön. Högsta punkten på Tavelsjöleden.

En sak som gör riktigt ont är om man landar på hålfoten rakt över högsta punkten på en sten eller en rot. Vissa gånger har jag landat så hårt att jag fått bristning mitt under foten. Numer är jag försiktigare med var jag sätter ner foten och försöker i mest mån landa på platta stenar eller i mjuka partier på stigen där jag får plats med främre 2/3 av fotbladet.

Trots aktsamhet och full fokus hände det flera ggr att jag istället slog i foten på upplyftet. Var så fokuserad på att sätta landningen att det några ggr var nära att bli rejäla stupningar framåt pga snubbel. Klarade mig dock från det men har lite ont i höger stortå. När jag tänker tillbaka var det alltid höger fot som orsakade snubblerierna…skumt.

Platt löpning och långt mellan skyltarna

Platt och brett längs Tavelsjöleden.
Platt och brett längs Tavelsjöleden.

När man kommit ner och lämnat Tavelsjölandet har man avverkat ungefär halva sträckan och där går leden längs en del grusvägar och breda stigar i skogen. Här fick kilometertiderna en rejäl sänkning och efter halva sträckan hade jag ett medel på 5:50 min/km.

Jag nämnde tidigare att skyltningen var bra i området kring Tavelsjön. Skyltningen resten av sträckan anser jag vara bristfällig och oförståelig. Det har nyligen gjorts en omsträckning förbi Hissjön, vilket jag kan ha full förståelse för att man inte hunnit komplettera med nya skyltar. Men ibland har man blivit osäker på om man sprang rätt då det kan vara flera hundra meter innan man ser nästa ledmarkering.

Det som jag störde mig mest på var dock den totala avsaknaden av distansskyltar. Kring Tavelsjön fanns det många såna som angav distans till nästa rastpunkt och till slutet vid Regementet.

När det väl kom skylt som angav distans till slutmålet tyckte jag det stämde dåligt. Vid vägövergången vid södra änden av Hissjön möts jag av en skylt som angav att det var 17 km kvar till Regementet i Umeå. Jag hade då avverkat drygt 26 km, vilket skulle ge en totaldistans på 43-44 km. I början stod det att leden var 39 km. Hade jag sprungit fel nånstans? Kommer orken att räcka hela vägen?

Bliv något lugnare när jag knappt 3 km senare möts av en ny skylt med distansen till Regementet – 10 km. Då hade jag avverkat 29 km och den inställda måldistansen på 39 km höll.

Kämpade på fram till vägövergången över väg 363 vid Tjälamark. Då gick musten ur något när jag återigen läser…. ”Regementet 10 km”. Men!”#!” Jag passerade just en sån för över 5 km sen. Efter vägövergången bär leden av upp på Hamptjärnsberget och Hamptjärnsstugan fick bli dagens slutpunkt. Kanske hade kroppen krafter kvar för ytterligare 9 km, men psykologiskt var jag knäckt och det smittade av sig på känslan i kroppen. När psyket börjar tröttna blir smärtan och tröttheten i kroppen multiplierad. Det är något jag måste träna på att hålla borta. Se till att hjärnan får tillräckligt med energi och kunna vara stark nog att stoppa negativa tankar.

Lurad av skyltarna

Blev upphämtad vid Hamptjärnsstugan av min kära familj, som drygt 3,5 timme tidigare sett mig springa ut i vildmarken, uppför berget. Tack familjen! Speciellt roligt att barnen tyckte jag kämpat riktigt bra, trots att jag inte kom ända fram enligt plan. Fick en proteinshake och en påse med Lördagsgodis av dem i bilen på väg hem.

Efter middag och en stunds vila slog jag upp datorn för att kolla det här med sträckningen och distansen. Jämförde mot sträckningen av leden och jag har sprungit rätt. Mätte hur långt det var kvar från övergången av väg 363 vid Tjälamark och till parkeringen på Regementet – 6,1 km! Inte 10 km som skylten visade. Från Hamptjärnsstugan var det bara drygt 4 km kvar!

Känns just nu som att jag psykologiskt hade kunnat övervinna den sista delen och nått ända fram. Det får bli en annan gång!

Är ändå nöjd med det riktigt första långa trailpasset. Väldigt glad över att leder och fötter känns helt okej. Det var musklerna som tog slut (och huvet). Terränglöpning ÄR mycket skonsammare än asfaltlöpning. Vi må vara en art här på jorden som är ”Born to run”, men inte på asfalt utan på savannen eller i skogen. Det kommer bli mer trail framöver.

För en som mest har sprungit landsväg och grusväg är det en liten omställning att springa trail. Det kräver större närvaro och koll på terrängen. Jag brukar normalt lyssna på podcasts när jag springer men denna tur fick bli helt tyst med mina egna tankar i 3,5 timme. Det är också en utmaning i sig!

Relaterade länkar

  • Tavelsjöleden, informationssida om leden på Umeå Kommuns hemsida. Där finns kartor med rastplatser och tips längs leden.
  • Om tavelsjöleden på Visitumea, Umeåregionens officiella turistguide
  • Openstreetmap karta, Magnus-L har lagt upp dragningen av leden på Openstreetmap för den som vill ladda ner. OBS! Det saknas en bit i början för den som startar nere mot Selet och vid vägen.
  • Inov8 Trailroc 150, mitt senaste inköp är en löparsko för terräng med bra greppyta. Skon väger endast 150 gram och ingår i Inov8s serie med minimalistiska löparskor. Den har såklart zero drop!